Mini Living – Built by All is the new MINI visionary living concept

Mini Living – Built by All is new installation from Mini and BMW Group who reveals a visionary living concept brought to life in a close collaboration between residents and architects. A surface area of just a few square metres is used to create very personal and attractive spaces, reflecting Mini’s core principle of the “creative use of space”. Built by All is the third installation presented by Mini in Milan. “Mini Living provides creative solutions for collaborative urban living – on a small footprint but offering many possibilities and a high degree of flexibility,” explains Esther Bahne, Head of Mini Brand Strategy and Business Innovation. “Our first large hub, containing over 50 apartments and communal/public spaces on an area twice the size again is currently being constructed in Shanghai. As with Built by All, the residents are co-creators of their space.”

The human element plays a central role as Mini Living – Built by All adds the principal of participation to the underlying themes of MINI LIVING, e.g. creative use of a small living area, publically accessible space and the reciprocity of private and communal living. “Today’s standardised housing market is limited in its ability to meet the requirements of the individual,” says Oke Hauser, Creative Lead Mini Living, explaining the approach behind the installation. “So Mini Living – Built by All turns people into active creators and puts them at the heart of the design process. We believe that ultimately the quality of a living space is determined by how well the residents identify with their home.”

The installation was covering a surface area of just 15-20 square metres, but on very different floor plans and in different forms, colours and materials, are four contrasting living units. The approach underpinning the design allows each unit to express the individual personalities of their residents at the same time as underscoring the concept’s variety and scope. The living units are embedded in a shared space incorporating functions such as a communal kitchen, fitness area and atrium. The installation adopts existing structures – e.g. pillars and struts – and complements them with additional functionalities. The result is a standalone, living micro-neighbourhood in an old factory hall. The installation highlights that even the inside of an empty building can be used to enrich the future of urban architecture. It demonstrates how unused warehouses, abandoned shopping centres and offices can be transformed into potential living spaces.